concerten

Carillon Stadhuis Leiden, Concerten Leidens Ontzet #Leidensontzet
di. 2 oktober 18.30-19.30 beiaardier Henk Veldman
wo. 3 oktober 8.30-9.30 beiaardier Levina Pors

— Carillon Leiden (@BeiaardLeiden) September 16, 2018
Actueel

Nieuws
1. Zaterdag 9 juni a.s., 13.00 tot 13.30 uur. Concert in het teken van het Cornelis Schuyt Festival Leiden. Dit weekend vindt het Cornelis Schuyt Festival plaats. In samenwerking met de festivalorganisatie zal Levina Pors een concert geven. Cornelis Schuyt (1557-1616) was een componist en organist die in zijn tijd in Leiden en in de Lage Landen in hoog aanzien stond. Hij werd in ťťn adem genoemd met 's lands beroemdste componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Het Schuyt Festival wordt georganiseerd door de op 12 februari 2018 opgerichte Stichting Leiden stad van muziek. Aanbevolen luisterplaatsen: op en rondom het Stadhuisplein Het concert is het resultaat van een prettige samenwerking tussen het Leids Carillon Genootschap en het Schuyt Festival.

2. Zaterdag 16 juni a.s., 11.30 tot 12.30 uur. Torenmuziek door beiaardier Henk Veldman en de koperblazers Bert Pape, Raymond van der Burg en Rick Kuyer van Muziekvereniging Crescendo uit Baarn. De beiaard blaast hoog van de toren! Dat is het motto dat is gekozen voor dit bijzondere concert. Er is voor koperblazers nogal wat literatuur geschreven speciaal om te laten horen vanaf een toren. In Duitstalige landen spreekt men dan ook graag van Turmmusik. En dan ligt samenspel tussen een beiaard en koperblazers erg voor de hand. De vier muzikanten zullen werken spelen van Hšndel en Bach, maar ook Hollandse volksliedjes en werken van populaire artiesten als onze Leidse DJ Armin van Buuren. Aanbevolen luisterplaatsen: op en rondom het Stadhuisplein. Het complete programma is bijgevoegd. Wij hopen u bij dit door ons Genootschap georganiseerde concert te mogen begroeten!

3. Woensdag 11 juli a.s., 16.20-17.30 uur. Demonstratie van het carillon en van het orgel van de kerk van de H. Lodewijk, Steenschuur. Enkele jaren geleden hebben wij met succes een demonstratie georganiseerd van de kleine beiaard van de Lodewijkskerk. Deze beiaard kan niet met de hand worden bespeeld, maar werkt via een computer. Het is prachtig van klank. Twee keer per uur strooit dit fijne klokkenspel zijn klanken over de omgeving uit. Deze melodieŽn (zgn. versteken) worden op de computer gezet door Levina Pors. Zij bewerkt bestaande composities tot fraaie carillonmuziek. Het klokkenspel werd gemaakt door de bekende klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Levina Pors laat ons een aantal van de melodieŽn horen. We luisteren ernaar vanuit het talud van het Van der Werfpark tegenover de kerk en hopen natuurlijk op een mooie zomerse dag! Na afloop van de demonstratie begeven we ons naar de kerk. Daar wordt een korte toelichting over de geschiedenis van het carillon gegeven. Daarna zal de Leidse organist Geerten van de Wetering een kort concert geven op het beroemde Duyschot/Schonat/Mitterreitherorgel. De dag wordt afgesloten met een borreltje in de receptiekamer of in de tuin van de kerk. De borrel wordt u door het bestuur van het Genootschap aangeboden!